Polska smakuje wyśmienicie. Kulinarna podróż do smaków Beskidu

Nie trzeba wyjeżdżać z kraju, aby poznać pyszne smaki i spróbować oryginalnej, regionalnej kuchni. Wystarczy pojechać w Beskid Śląski, malowniczo położony region województwa śląskiego, aby rozpieścić swoje kubki smakowe. To właśnie tam na swoich gości czeka restauracja z Wisły.

Dobra restauracja to połączenie talentu kulinarnego kucharza, poszanowania dla regionalnych produktów, przyjaznej, profesjonalnej obsługi oraz atrakcyjnej lokalizacji. Właśnie te kryteria warto wziąć pod uwagę, wybierając restaurację w Beskidzie Śląskim.

Smaki Beskidu Śląskiego

Beskid Śląski stoi kuchnią regionalną, czyli smakami typowo polskimi, odwołującymi się do rodzimych produktów. Kuchnia rdzennych mieszkańców czerpała z tego co najlepsze w regionie, a więc z uprawianych na polu warzyw, pozyskanego z hodowanych zwierząt mięsa oraz wydawanego przez nie mleka. Pieczone ziemniaki, tzw. pieczonki, swaczyna, czyli chleb ze świeżo ubitym masłem, serem białym ze śmietaną i szczypiorkiem, a także kiszka, czyli kwaśne mleko, przez wiele lat były podstawą jadłospisu tamtejszej ludności.

Obecnie, najlepsi kucharze pracujący w tym regionie, wzorują się na tradycyjnych smakach i produktach, oraz zamieniają je w wykwintne dania. Na talerzu królują smaki zgodne z cyklem natury, dlatego wiosną można liczyć na nowalijki i dużo zielonych potraw, latem na bogactwo warzyw i owoców, jesienią na potrawy marynowane i peklowane, a zimą na warzywa korzenne, sery i sezonowane mięso. Menu dopasowane do pór roku pozwala odkrywać bogaty smak i aromat każdego składnika, oraz połączenia wszystkich składników w jedną, spójną potrawę. Właśnie tego goście oczekują od restauracji – potraw smacznych i różnorodnych, prostych, a jednocześnie bogatych w smaki i aromaty. Takie dania smakują najlepiej, a wie o tym szef kuchni restauracji z Wisły, o której więcej mozna przeczytać na stronie https://vislow.pl/restauracja/restauracja-vislow.

Tradycja i nowoczesność, czyli kuchnia less waste

Kiedyś i teraz, zarówno w prywatnych domach, jak i w restauracjach, kucharze w pełni szanują produkty, z których tworzą swoje dania. Starają się wykorzystywać je w całości, mając świadomość, że to, co trafia pod ich nóż, jest efektem pracy rolników i hodowców. Utalentowany kucharz potrafi więc przygotować „coś z niczego”, czyli użyć każdej części produktu, z której może wydobyć smak i aromat. Nie jest to łatwe, dlatego szukając restauracji w Wiśle, warto brać pod uwagę miejsca prowadzone przez doświadczonych kucharzy, takich jak Jakub Szlembarski, czyli szef kuchni restauracji Vislov.

Liczy się również atmosfera

Smaczne dania, które wyszły spod ręki doświadczonego i utalentowanego szefa kuchni to za mało, aby stworzyć dobrą restaurację. Każdy, kto chce cieszyć się zamówionymi daniami w miłej atmosferze, powinien zwrócić uwagę na obsługę restauracji, wystrój samego miejsca oraz jego położenie. Wybierając restaurację w obiektach hotelowych można liczyć na obsługę kelnerów, którzy pomogą w wybraniu odpowiedniej potrawy i udzielą niezbędnych informacji. To ważne szczególnie dla osób, które cierpią na alergie pokarmowe i nie mogą spożywać niektórych produktów.

Kropką nad „i” jest lokalizacja. Restauracja w Wiśle jest położona w malowniczej okolicy, dzięki czemu pyszne dania można spożywać w pięknym wnętrzu z widokiem na okoliczne lasy. Bliskość natury, minimalistyczny wystrój restauracji, doskonałe wino oraz smaczne jedzenie to połączenie, które gwarantuje udaną ucztę kulinarną. Restauracja w Wiśle to miejsce na kulinarnej mapie Polski, którego nie można pominąć.